Menu
AMV opleiding

cymbaalEen cymbaalElk schooljaar start bij het Roder Jongenskoor een unieke éénjarige cursus Algemene Muzikale Vorming (AMV) voor jongens vanaf ongeveer 6 jaar, de cymbalistenklas.

De cursus richt zich op het samen zingen en spelen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een cymbaal. Dit is een klein snaarinstrument, waarbij het spelen kan worden gecombineerd met zingen. Het snaarinstrument heeft de ideale toonhoogte voor de kinderstem, wat een natuurlijke en ontspannen manier van zingen bevordert. De leerlingen – cymbalisten genoemd – maken op een vlotte en speelse manier kennis met maat, ritme, het notenschrift en eenvoudige muziektermen. De aanpak is motiverend en vormend. Ook leren kinderen zich met zelfvertrouwen op een podium presenteren en wordt veel aandacht besteed aan houding, stemvorming en ademhalingstechniek. De leerstof is gericht op het leren zingen en het ontwikkelen van een goed en gezond stemgebruik.

 

Een leven lang zingen


In dit programma wordt gewerkt met een door Rintje te Wies ontwikkelde methode ‘Een leven lang zingen‘, die inmiddels landelijk door veel koorscholen wordt toegepast.

Liedjes vormen de basis en het referentiepunt voor alle andere componenten. Alle lesstof rond theorie en gehoorvorming verwijzen voortdurend terug naar de liedjes. Het thuis oefenen van deze liedjes wordt nog eens extra gestimuleerd door het gebruik van de cymbaal. Door middel van speelkaarten, die eenvoudig onder de snaren kunnen worden geschoven, kunnen kinderen zichzelf thuis begeleiden op dit instrument. Spelen en zingen gaan dan hand in hand. De lichte, natuurlijke klank van het instrument stimuleert een licht en helder stemgebruik. Vanuit een eenvoudige motoriek zijn alle liedjes gemakkelijk tot klinken te brengen op dit instrument.

De papieren versie wordt aangevuld en ondersteund door een bijbehorende interactieve website. Hier kunnen kinderen terecht voor speelse oefenseries om het noten lezen te oefenen. De vragen en opdrachten rondom de theorie krijgen hier een auditief vervolg.
En ook de gehoorvorming, zowel ritmisch als melodisch, vindt hier z’n verrijking door middel van tientallen luisteroefeningen die de kinderen in hun eigen tempo kunnen maken. Daarnaast is dit de ideale plaats om oefeningen rond stemvorming te verduidelijken door middel van korte illustratieve filmpjes, luisterfragmenten en begeleidingen.

 

Kosten

De cymbalisten krijgen een keer per week een les van 40 minuten.

De kosten voor de éénjarige basiscursus bedragen: € 240,-
inclusief huur van cymbaal en koffer. De methode (3 delen) kost € 12,50 per deel.

Mail ons voor meer informatie of om uw zoon aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. .