Recensies

Recensie A Festival of Lessons and Carols - 24 december 2014 - Der Aa-kerk, Groningen

Klik HIER voor een verslag van het Festival of Lessons and Carols door het Roder Jongenskoor op 24 december 2014 in de Der Aa-kerk in Groningen.

Recensie 'A Babe is born' in het Reformatorisch Dagblad - W.S.M. Bezemer

De onvermijdelijke kerst-cd's liggen weer in de schappen. Meestal bevatten ze het overbekende repertoire van Nederlandstalige kerstliederen en Engelse carols. Een gelukkige uitzondering hierop is het Roder Jongenskoor.

Direct al bij het eerste luisteren blijkt dat het hier om een buitengewoon koor en een zeer gevarieerd repertoire gaat, bekend en onbekend, maar wel apart. Neem bijvoorbeeld 'Silent night', dat door dirigent Rintje te Wies is voorzien van een fraaie zetting met mooi oplossende dissonanten.

Modern kun je de muziek op deze cd echter niet noemen. Zo hoor je aan het 'Magnificat' van Sietze de Vries (die op voorbeeldige wijze alle orgelbegeleidingen speelt) dat het stuk van deze tijd is, maar voegt zich naadloos in het geheel van deze cd: frissen en goed klinkende muziek.

Wat hier echter toch het meest opvalt, is de kwaliteit van het koor. Werken met jongenssstemmen is een sport op zich. Scholing en motivatie vragen veel inzet en tact van de leiding. Wat hier wordt neergezet verdient dan ook alleen maar lof. Dit koor heeft een niveau dat ik verder in ons land niet ben tegengekomen. De zuiverheid en klankschoonheid, ook bij de solostemmen, zijn opvallend. Verder is de afwerking perfect. Geen detail lijkt aan het oor van de dirigent te zijn ontsnapt.

Sietze de Vries bespeelt het orgel van de Sankt Gudulakirche in Rhede. Het instrument heeft voldoende mogelijkheden om het volume te regelen en past daarom uitstekend bij het karakter van de zang.

Het boekje geeft naast alle teksten ook enkele verhelderende opmerkingen bij elk nummer. Wie hier kritiek wil leveren, moet spijkers op laag water zoeken.

Recensie 'A Babe is born' Nederlands Dagblad - Peter Sneep

Recensie 'I will lift up mine eyes' - Drs. A. G. Blonk

Om maar direct met de deur in huis te vallen: liefhebbers van (Engelse) jongenskoren dan wel van Engelse sacrale koormuziek moeten deze cd werkelijk beluisteren. Het Roder Jongenskoor onder leiding van Rintje te Wies heeft met zijn twaalfde cd, ”I will lift up mine eyes”, opnieuw een prestatie neergezet die gehoord mag worden.

Het is een verademing om naar dit jongenskoor te luisteren: geen bulderende mannenstemmen, zuiver, met een lichte jongensklank en heldere mannenklankkleur. Ze hebben een mooie toonvorming, ook in het hogere toonbereik, zijn expressief, met een goede ademsteun en zijn daardoor in staat om de muziek in mooie en lange spanningsbogen te zingen.

Naast veel 19e- en 20e-eeuwse Engelse koormuziek van onder anderen de componisten Sumsion, Walker, Stanford, Howells en Williams is er ook een drietal werken van Nederlandse componisten op deze cd opgenomen: van W. Andriessen, De Vries en De Klerk, op Latijnse en Engelse teksten. Sommige composities zijn bekend, maar er is ook veel nieuws te horen.

De organist Sietze de Vries bespeelt het orgel van de St. Gudula Kirche in Rhede (Duitsland) en zorgt voor een vakkundige en voorbeeldige begeleiding: hij overheerst het koor niet. De opname van koor en orgel en van het orgel solistisch is mooi in balans.

Al blijven luisteraars hun muzikale voorkeuren houden, in veel gevallen hangt de waardering voor onbekende muziek af van het kennisnemen van de achtergronden en de inhoud van bepaalde composities. Daarom is het mooi dat er in het uitgebreide en lezenswaardige programmaboekje goede toelichtingen bij het programma zijn geschreven. Ook de teksten van de gezongen composities zijn erin opgenomen.

Kortom: van harte aanbevolen, deze cd.